14.00'a Kadar Verilen Kargolarınız Aynı Gün İçinde Kargoda 🚚
500 TL ve Üzeri Siparişlerinizde Kargo Ücretsiz 📦
14.00'a Kadar Verilen Kargolarınız Aynı Gün İçinde Kargoda 🚚
Buzlu Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

Buzlu Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

Sıcak ve bunaltıcı yaz aylarında pek çok insan buzlu filtre kahve gibi farklı içeceklere ve serinletici alternatiflere yönelmektedir. Serinletici ve ferahlatıcı bir etki yaratan soğuk kahve çeşitleri, içerdikleri kafein sebebiyle kullanıcılarına gün boyu süren canlılık ve enerji sunmaktadır. 

Buzlu filtre kahve nasıl demlenir ?

Bir demlik dolusu enfes buzlu filtre kahve demlemek için, 1000 ml. suyla 100 gram (yahut 600 ml. suyla 60 gr.) oldukça kalın öğütülmüş taze filtre kahve kullanmalı, suyu mümkünse arıtılmış, mümkün değil ise hazır su olarak tercih etmeli, yaklaşık 12 saat buzdolabında bekletmeli ve ardından kahveyi başka bir büyük cam kaba süzerek yani filtreleyerek aktarmalısınız. Kahvenizi, french press içerisinde demliyorsanız pistonunu süzmeden hemen önce aşağı indirmek suretiyle süzebilir veya bir filtre kahve kâğıdından süzerek geçirebilirsiniz.

Buzlu filtre kahvede en önemli şeylerden biri, taze kavrulmuş ve öğütülmüş bir filtre kahve tercih etmektir. Bu noktada size önerimiz, Oze’nin enfes filtre kahve harmanları olan Oze Special Blend ve Oze All Day Blend filtre kahvelerini soğuk kahve demlerken denemeniz olacaktır.

Diğer yandan, buzlu filtre kahve hazırlarken 12 saatlik demleme süresini önermemizin nedeni, kahvenin suya tamamen nüfuz etmesi, yani suyu demlemesi ve işlemesi için ihtiyaç duyduğu sürenin yaklaşık olarak bu süreden ibaret olmasıdır. Kahvenizi daha erken süzerseniz daha zayıf bir tat elde edebilirsiniz. Daha geç süzerseniz bu kez de açığa çıkmasından kaçındığınız acı tatlarla karşılaşabilirsiniz.

İlk buzlu filtre kahve demleme girişiminizde umduğunuzdan farklı bir tatla karşılaştıysanız, size önerebileceğimiz şey şudur: kahvenizin tadı istediğinizden daha acıysa bardağın üçte ikisini kahveyle doldurup kalan üçte birini keyfinize göre suyla veya sütle tamamlayabilirsiniz. Ancak eğer soğuk kahveniz olmasını istediğinizden daha hafifse, sıradan buz küpleri yerine kahveli buz küpleri yaparak onları kullanabilirsiniz. Aşağıda kahveli buz küpleri nasıl hazırlanır onu da anlatacağız ama ilk seferinde soğuk kahvesini istediğinden daha hafif bulan filtre kahve tutkunları için sonraki demlemelerinde demleme sürelerini 15 saate kadar kademeli olarak artırmalarını, acı ve sert bulanlara ise 12 saatten daha kısa sürelerde buzlu filtre kahvelerini süzmelerini öneriyoruz.

Kahveli buz küpleri nasıl hazırlanır ?

Eğer buzlu filtre kahve demlerken kahvenizin suyla ürettiğiniz buzlar yüzünden fazlaca seyreldiğini düşünüyorsanız, kahveli buz küpleri üretmeyi deneyin. Soğuk demleme kahvenizi hangi kahveyle hazırlayacak iseniz, aynı kahveyi french press’te demleyerek ılımasını bekleyin ve buz kalıplarına döküp dondurucuya sokun. Buz kalıplarınız hazır olduğunda üzerine bir de soğuk demlenmiş kahvenizi ilave edip, tercihen sütle yahut üst kalite bir soda ile tadını zenginleştirerek servis edebilirsiniz. 

Böylelikle bir yazımızın daha burada sonuna geldik. Önümüzdeki günlerde kahveye dair yepyeni konularla burada, ozekahve.com.tr blog sayfamızda buluşmak dileğiyle, esen kalın.

Buzlu Filtre Kahve Çeşitleri

Damak tadınıza bağlı olarak dilerseniz süt ilave ederek, dilerseniz sütsüz bir şekilde demleyebileceğiniz buzlu filtre kahve; bunaltıcı yaz sıcaklarında serinlemenize yardımcı olmaktadır.

Soğuk kahve; esasen filtre kahve kullanılarak yapılsa da Türk kahvesi kullanılarak da lezzetli kahveler demlemek mümkündür. 

Damak zevkine bağlı olarak sütlü veya sütsüz fark etmeden doğru aşamalardan geçerek elde edilmiş bir buzlu filtre kahve demleme tarifi ile yapılan kahveler, tüketicilerine benzersiz bir kahve keyfi sunmaktadır. 

Sütlü Soğuk Filtre Kahve Nasıl Demlenir?

Sütlü soğuk filtre kahve demlenirken izlenmesi gereken adımları şu şekilde sıralamak mümkündür:

Sütlü soğuk filtre kahvenizi demlerken öncelikle kullanacağınız kahveyi hazırlamalı ve ardından sütü aşamalı olarak eklemelisiniz.

Çeşitli kahve demleme aletleri, french press veya kavanoz yardımıyla demlenen soğuk filtre kahvelerde 100 gr kahveye 500 ml soğuk su ölçüsünü kullanmalısınız.

Eğer soğuk filtre kahvenizi french press yardımıyla demlemek istiyorsanız, doğru bir buzlu filtre kahve tarifi uygulayabilmeniz için kahvenizi 24 saat süreyle demlemelisiniz.

Şişe ya da kavanoz yardımıyla demlenen sütlü filtre kahvelerde ise önce su ardından kahve ilave etmelisiniz. Bunun yanı sıra kahvenizi 24 saat dinlendirdikten sonra süzme işlemini gerçekleştirmelisiniz. 

Süzdüğünüz kahveye son olarak 5’te 1 oranında süt eklemelisiniz. Süt  oranı isteğinize ve damak zevkinize bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. 

Sütsüz Soğuk Filtre Kahve Nasıl Demlenir? 

Sütsüz soğuk filtre kahve demlenirken izlenmesi gereken adımları şu şekilde sıralamak mümkündür:

Günümüzde kahve severler tarafından sıklıkla tüketilen ve Cold Brew olarak da bilinen sütsüz soğuk filtre kahve yapmak için seçebileceğiniz 3 alternatif yöntem bulunmaktadır. 

Cold brew demlemek için özel olarak üretilmiş aletler kullanmanız ya da kendi imkânlarınızla kahvenizi demlemeniz mümkündür. 

Soğuk filtre kahve demleme aleti yardımıyla yapılacak kahvelerin, 24-60 saat arasında dinlendirilmesi gerekmektedir. Sürenin bu kadar uzun olması, kahvenizin içimini yumuşatmanın yanı sıra lezzetli ve ferahlatıcı bir kahve içim imkânı da sunacaktır.

Buzlu Filtre Kahve Demlemenin Püf Noktaları

İçiminden keyif alacağınız bir buzlu filtre kahve demlemek için dikkat etmeniz gereken noktaları şu şekilde sıralamak mümkündür:

Soğuk filtre kahvenizi french press yardımıyla demlemek istiyorsanız; dikkat edilmesi gereken kısım, french pressin kapağıdır. Kapağın tam anlamıyla kapalı olduğundan emin olmalı ve gereken durumlarda bir peçete yardımıyla hava akışını tamamen kesmelisiniz. 

Eğer kahvenizi kavanoz ya da şişe yardımıyla demlemeyi düşünüyorsanız, soğuk filtre kahvenizin dinlendirilmesi süresince aralıklı olarak yapacağınız çalkalama işlemi ile kahvenizin yoğunluğunu dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Standart yoğunlukta bir kahve demlemek için, 100 gram kahve 500 ml su dengesinde titiz davranmaya özen göstermeniz gerekmektedir.

Yumuşak içimli kahve elde etmek istiyorsanız kahve miktarını azaltmanız veya süt miktarını arttırmanız yeterli olacaktır.

Daha ağır bir kahve demlemek için ise; az miktarda süt ve su kullanmanız ve daha fazla kahve eklemeniz önerilmektedir.

Buzlu ve soğuk filtre kahve tarifleri arasında damak zevkinize en uygun tarife karar vererek serinletici ve gün içerisinde enerjinizi ve canlılığınızı korumaya yardımcı olacak kahveler demleyebilirsiniz.

Paylaş: