14.00'a Kadar Verilen Kargolarınız Aynı Gün İçinde Kargoda 🚚
500 TL ve Üzeri Siparişlerinizde Kargo Ücretsiz 📦
14.00'a Kadar Verilen Kargolarınız Aynı Gün İçinde Kargoda 🚚
Espressoya Dair Her Şey

Espressoya Dair Her Şey

En baştan uyarmalıyız ki espresso hakkında kaleme alacağımız bu yazı, sizi İtalya’nın sokaklarında yer tutan miniminnacık ama sımsıcak kahve dükkânlarının ambiansına taşıyabilir. Bu nedenle, yazıyı okurken hayallere dalarsanız, cerrahi maskenizi yanınızda bulundurmayı ve taze kavrulmuş espressonuzu sipariş ederken sosyal mesafeyi korumayı unutmayın.

Espresso Nedir? Nasıl Doğmuştur?

Espresso’nun tam adı "Caffè Espresso”, anlamı ise "basınçla yapılan kahve” demektir. Etimolojik kökeninin "espress” yani "hızlı”dan geldiği ve "hızlı kahve” anlamını taşıdığı da söylense de, bize göre espresso’yu efsane yapan şey, basınçla üretilmesinden kaynaklanan özellikleridir.

Kaynayan suyun kahveden geçirilmesi fikri, ilginçtir ki önce Fransızlar tarafından hayata geçirilmiştir. 1820’de Fransız Louis Bernard Rabaut, ince öğütülmüş, yoğun ve taze kavrulmuş kahve çekirdeklerinden su buharını geçirmeyi ve bu şekilde kahve elde etmeyi uygulamaya koymuş, ardından ise 1855’te Paris’te gerçekleştirilen Dünya Fuarı’nda Edouard Loysel de Santais, yeni icadını, hidrostatik süzücü özelliği olan bir kahve makinesini dünyaya tanıtmıştır. Bu icat, ekstraksiyon basıncıyla büyük miktarlarda kahve üreten bir makineydi. Bu makine, İtalyan mucitlerin yaklaşık yarım asır sonra "espresso makinesini” yaratmalarını sağlayacak gerçek başlangıç ​​noktası olarak kabul edilmektedir.

1884’te İtalyan girişimci mucit Angelo Mariondo, 1,5 bar basınçla kahve yatağından su geçirerek kahve üretmeyi hedefleyen bir makine icat etmiş ama katıldığı patent yarışmasında makine kahveyi yapmayı başaramamıştır. Ya çok düşük ya da çok yüksek basınç üreten makine, kahveyi fincan dışında her yere püskürtmüş ama Mariondo geleceğe yön verecek olan çabalarıyla yine de ödül almayı başarmıştır.

Ardından 1901’de yine bir İtalyan mucit Luigi Bezzera, kahveyi portafiltre düzeneğine yerleştirerek birden fazla kahveyi üretebilen bir makine yapmayı başarmıştır lakin bu makine basıncın etkisiyle fazla ısındığından tam randımanlı çalışmayınca devreye başka bir İtalyan, Desiderio Pavoni girmiş, 1903’te makinenin patentini satın almış ve Bezzera ile ikisi birlikte çalışmaya başlayarak bugün "espresso makinesi” adı verilen makineyi icat etmişlerdir. Ancak bu espresso makinesi de seri olarak kahve üretebilmesine karşın ancak 1,5-2 bar basınçla kahve üretebiliyordu. Bu gelişmeleri takip eden Teresio Victoria Arduino adlı başka bir İtalyan girişimci, bu yeni kahve makinelerini hem tanıtmış ve popülaritesini artırmış, hem de daha yüksek basınç elde etmek için piston kullanılması fikrini ortaya atmıştır. Bunun üzerine birtakım başka girişimlerde bulunulmuşsa da, II. Dünya Savaşı gibi bazı olumsuz gelişmeler nedeniyle sekteye uğrayan çalışmalar, 1960 yılında Carlo Ernesto Valente’nin 9 bar basınç üreten ve enfes bir krema ortaya çıkmasını sağlayan E61 model espresso makinesiyle nihayete ermiş ve espresso kahvesi, bugünkü halini almıştır.

İyi bir espressonun tarifi nedir?

İtalyanlar, iyi bir espresso için "4M” adı verilen şu 4 şeyin gerekli olduğunu ifade eder:

1- Macchina Espresso (Bir espresso makinesi),

2- Macchina Dosatore (Taze kavrulmuş kahve çekirdeklerini öğütmek için bir değirmen),

3- Mano dell’operatore (işinin ehli bir Barista),

4- Miscela (lezzetli ve taze bir kahve harmanı).

İyi bir espressonun (1 shot) tarifi ise özetle şudur: 7-7,5 gr. İnce öğütülmüş, taze ve yoğun kavrulmuş espresso kahve çekirdekleri, 9 bar su basıncı, mümkünse arıtılmış veya temiz içme suyu, 88-94 °C su sıcaklığı ve 22-27 saniye aralığında akış zamanı ve bunların nihayetinde 30 ml. kahve elde edilmesidir. Sizler için enfes espresso kahve çekirdeklerini özenle seçtik, ustalıkla kavurduk. Taze kavrulmuş Royal Espresso ve Roasters Espresso kahve harmanlarımızı ürünlerimizin görseline tıklayarak inceleyebilir ve sipariş edebilirsiniz.

Diğer espresso bazlı kahve türevleri ve reçeteleri nelerdir?

Ristretto: Espresso ile aynı miktarda kahve çekirdeğinin, biraz daha ince öğütülerek aynı sürede demlenmesinden elde edilen, espressoya göre daha yoğun ama sanıldığının aksine daha az acı, yaklaşık 15-20 ml. miktarındaki kahve türüdür.

Espresso Macchiato: "Macchiato” kelimesi İtalyanca’da "benekli” anlamına gelir. Bu kahve türünde 1 shot espresso üzerine 1-2 kaşık süt köpüğü eklenir.

Espresso Lungo: Espresso ile aynı miktarda (7-7,5 gr.) kahve kullanılarak, 50-70 ml. su çekilmek suretiyle hazırlanan kahvedir. Yaklaşık olarak 1 espresso fincanının tamamına denktir. Türkçeye "uzun çekim espresso” olarak geçmiştir.

Espresso Dupio: "Double shot” yani duble espressodur. Yukarıdaki tarifteki su ve kahve miktarı duble alınarak hazırlanır.

Espresso Cortado: 1 shot espresso üzerine 1:1 oranında ısıtılmış köpüksüz süt ve köpük eklenir. Toplam 60-70 ml. ürün elde edilir.

Espresso Con Panna: 1 shot espresso üzerine 1-2 yemek kaşığı ısıtılmış pasta/yemek kreması eklenir.

Caffè Americano: 120 ml. sıcak su üzerine 1 shot espresso eklenir. Burada önemli olan nokta, önce sıcak suyun, ardından espressonun eklenmesidir. Aksi takdirde kahvenin lezzeti ve kreması kaybolur.

Caffè Latte: 1 shot (birim) espresso üzerine 3 shot (br.) köpüksüz süt ve 1 (br.) köpük ile hazırlanır.

Caffè Latte Macchiato: Formülasyonu yukarıdaki latte tarifinin 2 katı olarak alınmak suretiyle; süt en başta dökülüp, üstüne espresso ve bunların da üstüne köpük eklenerek hazırlanır.

Caffè Mocha: Fincanın 1/3’üne eritilmiş bitter çikolata dökülüp, üstüne 1 shot espresso, süt ve süt köpüğü ile tamamlanır.

Moka Pot ile espresso nasıl demlenir?

Moka pot da tıpkı espresso makinesi gibi bir İtalyan espresso kahve demleme yöntemi olup, makineden farklı olarak herkesin evinde uygun fiyatlarla ve kolayca espresso ve espresso bazlı kahveler hazırlayabileceği bir demleme türüdür.

Moka potla kahve demlenirken, alttaki parçanın emniyet ventil noktasına kadar sıcak su konulur, alttaki parçada bulunan filtreye (100 ml. su için 11 gram) kahve konulur fakat portafiltrede olduğu gibi sıkıştırılmaz, sadece düzeltilir ve demliğe yerleştirilir. Kahve, kaynama noktasına gelmeden evvel üstteki parçaya dolmaya başlar. Köpürmeye başladığında (maksimum 5 dk. demlendikten sonra) ise ocaktan alınır ve servis edilir.

Moka potla taze kavrulmuş kahve demlenirken birkaç önemli detaya dikkat etmek gerekir. Birincisi, kahve, espressoya göre biraz daha kalın öğütülmeli, arıtılmış veya temiz içme suyu kullanılmalı, su sıcaklığı ise kaynama noktasına gelmeden durdurulmalıdır. Aksi takdirde kahvenizin yanma ve acılaşma riski bulunmaktadır.

Oze Espresso kahvelerini neden tercih etmelisiniz?

Oze Kahve olarak, en kaliteli espresso kahve çekirdeklerini kendimize ait formüllerimizle, kahve kremasının en iyi ortaya çıkacağı şekilde harmanlayıp kavurarak yıllardır Türkiye’nin her şehrinde profesyonel kahvecilik yapan kafelere, baristalara ve bireysel tüketicilere sunmaktayız. Üstelik bu yüksek kaliteli ve taze kavrulmuş espresso kahve harmanlarımızı sadece online internet mağazamızda değil, Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunan kendi kahve dükkânımızda da siz misafirlerimiz için hem paketlenmiş olarak hem de profesyonel makinelerde hazırlayıp en leziz haliyle fincanda servis ederek beğeninize sunuyoruz. Üstelik, kendi taze kavrulmuş espresso kahvelerinizi evinizde hazırlayabilmeniz için mağazamızda moka pot başta olmak üzere pek çok demleme ekipmanı ve espresso kahve makineleri de bulabilirsiniz.

Her bütçeye ve günün her saatinde tüketilmeye uygun olarak formüle ettiğimiz Royal Espresso ve enfes Roasters Espresso çekirdek kahve çeşitlerimizi uygun fiyatlarla ve 50 TL üzeri alışverişlerde ücretsiz kargo avantajıyla, sipariş etmek için ürünlerimizi tıklayabilirsiniz. Yine kahve seven ama kafein tüketmekten kaçınan müşterilerimize özel hazırladığımız Decaf Espresso çekirdek kahvemizi buradan temin edebilirsiniz.

Paylaş: