14.00'a Kadar Verilen Kargolarınız Aynı Gün İçinde Kargoda 🚚
500 TL ve Üzeri Siparişlerinizde Kargo Ücretsiz 📦
14.00'a Kadar Verilen Kargolarınız Aynı Gün İçinde Kargoda 🚚
Filtre Kahve French Press`te Nasıl Yapılır?

Filtre Kahve French Press`te Nasıl Yapılır?

"Kafelere gittiğimizde herkesin su gibi tükettiği filtre kahveyi evde kendimiz hazırlayınca olmuyor.” diyenlerdenseniz, yaklaşın. Size kahve keyfininen ucuzdemleme şekli olan Filtre Kahve French Press'te Nasıl Yapılır? mükemmel şekilde nasıl demlenir, bu yazımızda onu madde madde anlatacağız.

Bu ipuçlarına dikkat ederseniz, kahveniz de taze ve lezzetliyse -ki Oze’de tazelik ve lezzet sorununu en uygun fiyatlarla ortadan kaldırmış olursunuz- sizi muhteşem kahvelerinBarista’sı olmaktan kimse alıkoyamaz.

Mükemmel bir kahve elde etmenin tek formülü vardır:Doğru kahve+ doğru demleme + doğru insan… Siz doğru insan olduğunuza göre bize gerisini anlatmak düşüyor.

Filtre Kahve French Press'te Nasıl Yapılır? Haydi başlayalım.

 Doğru Kahve:

French press’te enfes ötesi bir kahve keyfiyle aranızda duran en önemli detay, çoğu zaman kahvenin ta kendisidir.

Öncelikle, ne sevdiğinizi bilmeli ve kahvecinize tarif etmelisiniz. İstediğinizden daha acı, daha tatlı ya da daha sert bir kahve, keyfinizi başlamadan bitirebilir. Bu aynı çay seçmek gibi, Turist mi, bergamotlu mu, kaçak ilaveli mi… Çay ustaları ve müptelaları ne içtiğini bilir. Kahve ile haşır neşir olanlar da öyle. Oze’nin düzenli müşterileri her ziyaretinde kendileri için en özel olan kahveyi tercih ederler. Ne içtiklerini biz bile takip edebiliyoruz.

Kahveniz doğru şekilde öğütülmüş olmalı. Unutmayın ki French Press ile yapılan kahvenin tadı yoğun ve "nüanslıdır”. Bunun nedeniyse öğütülmüş kahve çekirdeklerinin sıcak suyla uzun süre temas halinde kalmasıdır. Kahvenin tüm değerli içeriğinin ve lezzetinin eşit ve dengeli bir şekilde açığa çıkması için kalın-mümkünse deniz tuzu kalınlığında-öğütülmüş kahve kullanmanız önemlidir.

Bu yüzden, filtre kahve makinesi için öğütülmüş kahveleri french press’te tercih etmemenizi öneriyoruz. Pek çok endüstriyel filtre kahve paketinde binlerce paket üretildiğinden kahveler orta incelikte, yani filtre kahve makineleri için öğütülmüş olurlar ve o şekilde öğütülen kahveyi french press’e koyduğunuzda iyi ekstrakte olmaz, lezzetini tam yansıtamazlar.

Endüstriyel kahve demişken… Geldik en önemli konuya. Kahveniz "taze” olmalıdır değerli kahveseverler. Bir kahve, öğütüldükten ve paketi açıldıktan yani havayla temas ettikten sonra saatler içerisinde ilk tazeliğini kaybeder ve hızla bayatlar. Bayat kahve sizi zehirlemez belki ama içtiğiniz kahvenin yoğunluğunu, tadını kesinlikle olması gerektiği gibi alamazsınız.

Bu yüzden size önerimiz, endüstriyel paket kahveleri tüketmek yerine kahvenizi alırken çekirdek olarak tercih edip evde öğütmeniz, evde öğütücü bulunmuyor ve alma imkânınız da yok ise kahveyi aldığınız kahvecide öğüttürmenizdir. Adı Dünyaya yayılmamış butik kahvecilerin şaşırtıcı derecede enfes lezzetler sunmalarının sırrı budur. Kahveleri taptazedir!

· Doğru Dem

Kahveniz elinizin altında hazırsa, işin size daha bağlı olan kısmına geldik demektir. İşte mükemmel demlemenin ipuçları:

  • French press’inizi ve hatta fincanınızı kullanmadan hemen önce sıcak su ile yıkamanız iyi bir fikirdir. Böylece kahve presindeki kahveniz daha uzun süre sıcak kalacaktır.
  • Isıtıcıda su tam olarak kaynayıp da düğmesi atana kadar beklemek yerine tamamen kaynamaya başladıktan kısacık bir süre sonra cihazı kapatın. Çünkü kahve için kullanacağınız suyun ideal derecesi 92° olmalıdır. Çok kaynar durumdaki bir sıcak su, kahvenizi yakabilir ve lezzetini öldürebilir.
  • Suyun mümkünse arıtılmış su, değilse hazır (şaşal yahut damacana) su olması gerekmektedir. Aksi takdirde yumuşak bir su kullanmamış olursunuz bu da lezzetin istenilen berraklıkta açığa çıkmasını engeller.
  • Orta büyüklükte bir fincan kahveye fincanın büyüklüğüne göre yaklaşık 8-10 gr toz kahve gerekir. Ama eğer evde mutfak teraziniz yoksa kafanızı ölçülerle karıştırmamanız için size uygulaması kolay bir tavsiye vereceğiz. 1 yemek kaşığı kahve yaklaşık 8-9 gram kahve demektir. Küçük french press’lerin çoğunluğu 350-400 ml. ebatlarındadır. Bu tür press’leri dolu olarak kullanmak için 3 yemek kaşığı dolusu kalın öğütülmüş toz kahveyi demliğe koyun ve yukarıda nasıl olması gerektiğini tarih ettiğimiz suyla, press’in yaklaşık 3’te biri dolana kadar su ekleyin.
  • Kahveyle suyun bu ilk buluşmasının ardından üzerinde altın sarısı bir köpük yahut kabarcıklanma (kahve literatüründe buna yani kahvenin su ile buluşmasının ardından kahvedeki karbondioksitin çıkmasına "blooming” denir) oluşana kadar kahveyi küçük tahta bir kaşıkla karıştırın. Bu kahvenizin tam olarak çözünmesine yardımcı olacaktır. (Tahta kaşık dedik çünkü metal kaşık kahvenizi soğutabilir.)
  • Sonrasında press’inizi hazneye yakın (varsa işaretli) olan kısma kadar su ile doldurun. Kapak ve filtre için boşluk bıraksanız yeter. Suyu kahvenin üzerinde gezdirerek ve boca etmeden, yavaş yavaş doldurmalısınız. Ardından kahvenizi 4 dakika demlenmeye bırakın. Daha sert içimler için bu süreyi gelecekte uzatabilirsiniz.
  • Son olarak, demlenme pistonunu yavaş bir şekilde aşağı itin, çünkü uygulayacağınız fazla baskı, telvenin filtre ile pres duvarının arasından geçip, süzülmüş kahveye karışmasına yahut kapakta baskı uygulamanızı sağlayan kısma zarar vermenize neden olabilir.

İşte kahveniz hazır!

Her gün ve günün her saati içebileceğiniz, muhteşem fiyat/performans ürünümüz Oze All Day Blend’i bu yöntemle denemek istemez misiniz?

Paylaş: