Kenya Filtre Kahve Hakkında Her Şey

Bu haftaki bloğumuzun konusu, Kenya kahvesi. Kenya yöresel kahve üreticisi ülkeler içerisinde ayrı bir parantezi hak eden, lezzetini toprağından alan bir kahve ülkesi. Gelin birlikte Kenya kahvesinin özelliklerini, tarihini, Kenya filtre kahve çeşitlerini ve Kenya kahvesi hakkındaki diğer pek çok şeyi kahve düşkünü yazar Arda İnal’dan dinleyelim.

“ Afrika’nın ve hatta Dünya’nın en popüler yöresel kahve üreticisi ülkelerinden biri olan Kenya, volkanik açıdan oldukça zengin ve verimli topraklara ve muazzam bir kahve üretme, işleme ve pazarlama sistemine sahiptir. 150.000 adetten fazla kahve çiftliğine ve kahve endüstrisinde çalışan milyonlarca kişiye ev sahipliği yapan Kenya’da kahve yetiştirilen başlıca bölge ve yöreler; Kirinyaga, Nyeri, Murang’a, Embu, Kirinyaga, Marsabit, Meru, Kiambu, Nakuru, Bungoma, Mt. Elgon, Nyanza, Kisii, Kericho, Machakos, Ngunguru, Thika, Nakuru, Nandi, Kipkelion, Taita Taveta, Tran-Nzoia ve Baringo’dur.

İlginçtir ki, kahvenin ilk anayurdu olan Etiyopya’nın komşusu olmasına rağmen, kahve 1893’e, yani kahve bitkisinin ticari amaçla yetiştirildiği ilk tarihten yaklaşık 300 yıl sonrasına dek Kenya’ya gelmedi. “Kutsal Hayalet Babalar” olarak adlandırılan bir Fransız cemaatinin misyonerleri tarafından Reunion Adası’ndan kahve ağaçları getirilip Kenya kahvesinin geliştiği üs olarak Nairobi yakınlarındaki misyon çiftliklerinde dikilmesiyle Kenya’nın kahve yolculuğu başladı.

Bugün ise Uluslararası Kahve Örgütü’nün (International Coffee Organization- ICO) verilerine göre Kenya’da, 3000 adet büyük mülkten ve 500 kooperatif etrafında kümelenmiş 800.000 adede yakın küçük ölçekli yetiştiriciden oluşan devasa bir çift başlı üretim sistemi bulunmaktadır. Kenya kahvesi üretimi yıllık ortalama 900.000 çuvala yakındır.   

Kenya kahvesinin özellikleri :

Kenya kahvesi, diğer ülkelerden farklı bir sınıflandırmaya tabi tutulan, yüksek asiditesi ve yoğun, göz alıcı lezzetiyle öne çıkan sıradışı bir kahvedir. Kenya kahveleri, hem 1500-2100 metre rakımlardaki yüksek yaylalarda yetiştirilir ve bu yaylaların demir oranı yüksek, killi, kızıl toprak yapısı o topraklarda yetişen kahve çekirdeklerinin tadına doğrudan etki eder. Kenya’nın volkanik topraklarının bu karakteristiği ve doğal büyüsü kahve kirazlarına sirayet ettiğinden, kaliteli bir Kenya kahvesi çekirdeği doğru kavrulduğunda narenciye ve kuşüzümü yahut yeşil üzüm notalarını bir arada alabileceğiniz çok hoş bir tat sunar size. Kenya filtre kahveyi diğer yöresel filtre kahveler arasında öne çıkaran özellikleri de, işte bu yüksek asiditesi ve baskın, şarapsı lezzetidir.

Kenya kahvesini seçkin kılan diğer detaylar ise, kahve çekirdeklerinin yaş işleme metoduyla işlenmesinin yanı sıra Kenya’nın ne çok sıcak ne de çok soğuk olan ikliminin kahve yetiştirmek için kusursuz bir iklim olması, yağışlarının bütün bir yıla dağılmış olmasıdır.

Kenya kahveleri arasında en çok ilgi görenler, ağırlıklı olarak Kirinyaga ve Machakos bölgesinde yetiştirilen “ SL-28 “ ve “ SL-34 “ adlı kahve çekirdekleridir. Bu kahve çekirdekleri, robotik gibi duran adlarını, Kenya’da faaliyet yürüten Scott Laboratories isimli bir araştırma kuruluşu tarafından geliştirildikleri için bu kuruluşun adının kısaltmasından almışlardır.

Kenya kahvesinin sınıflandırması :

Kenya kahvesi, temel olarak kahve çekirdeklerinin boyutu, şekli ve yoğunluğuna göre sınıflandırılır. Burada kıstas, Kenya kahve çekirdeklerinin geçebildiği eleklerin boyutuna göre aldığı numarası ile sınıflara ayırmaktır. Çift rakamlı elekler ( 20,18 vs.) genelde Arabica kahve çekirdekleri için, tek rakamlı ( 17,15 vs.) elekler ise Robusta kahve çekirdekleri için kullanılır. Kenya kahveleri aşağıdaki şekilde sınıflandırılmaktadır:

  • AA (18 elek),
  • AB (16 elek),
  • PB (peaberry – 15/10 elek),
  • C (12 elek),
  • E (elephant bean – 20 elek: aynı kahve çekirdeğinde iki taneciğin bir arada olduğu ikiz çekirdeklerdir),
  • TT (düşük yoğunluklu AA ve AB) ve
  • T (düşük yoğunluklu C) olarak sınıflandırılmaktadır.

Bu sınıflandırma sistemi yalnızca fiziksel parametrelere dayanmakta olup kahve çekirdeğinin kalitesine ilişkin bir parametre ve bilgi içermemektedir. Bununla birlikte, Kenya kahvelerindeki bu sınıflandırmanın temelinde, daha büyük boyutlu kahve çekirdeğinin daha çok aroma ve lezzet yayacağı inancının yattığı düşünülmektedir.

Kenya kahvesi hakkında ilginç bilgiler :
  • Kenya‘daki en yaygın kahve demleme yöntemi, Kenya kıyı kesimi mutfağında bir spesiyal olan ve özellikle yaşlı Swahili erkekleri tarafından sevilen “Kahawa Chungu (Kenya Acı Kahvesi) adlı yöntemdir. Bu yöntemde kahve, genellikle kömür sobalarının altına yerleştirilmiş uzun pirinç ısıtıcılarda demlenir. Kıyı halkının bu kahve demleme yöntemini kadim Arap Yarımadasından ödünç almış olduğuna inanılır. Kahawa Chunghu, kan dolaşımı ve uyanıklığa yardımcı olduğu için sıklıkla afrodizyak olarak da lanse edilir. Bu kahve demleme türünü merak eden ve denemek isteyenler için Kahawa Chughu hakkında ayrıca bir yazı yazacağımızın sözünü verelim.

 

  • Kenya, dünyada en çok kahve üreten ilk 20 ülkeden biri olmasına rağmen, pek çok Kenyalı, Kenya kahvesinin ihraç edilmesi, yani ülke dışına satılması gereken bir değer olduğuna inandığı için Kenya filtre kahve yerine çay ve bira tüketmektedir.

 

  • Bir Kenya filtre kahve demlemenin ince nüanslarından gerçekten zevk almak isteyenlere, pek çok uzmanın “dripping” yöntemi yerine “steeping” (daldırma) demleme yöntemini önerdiğini belirtelim. Kenya filtre kahvenizi bu öneriye uyarak demlemek için V60 veya Chemex değil, French Press veya Aeropress kullanmanızı öneriyoruz.

 

  • Kenya kahve çekirdeklerinin diğerlerine nazaran biraz daha “güçlü” bir şekilde demlendiği, bu nedenle de standarttan birazcık daha ince öğütülmesi de yine kahve uzmanlarının ve bizim önerilerimiz arasındadır.

 

  • Son olarak, Kenya kahve çekirdekleri, yukarıda da değindiğimiz üzere bünyelerinde son derece karakteristik ve eşsiz bir lezzet taşır. Ve sanılanın aksine sert, acı, kömürsü bir tada değil, narenciye ve üzüm tadına benzeyen lezzet notalarına sahiptirler. Bu nedenle, Kenya kahvesinin bu eşsiz lezzetine erişebilmek için kahve çekirdekleri kesinlikle koyu kavrum metoduyla kavrulmamalıdır. Günümüzde, Kenya’nın farklı yörelerinden alınan farklı kalite ve lezzetlerdeki kahve çekirdeklerini aynı lezzete büründürebilmek ve pek çok farklı ülkeye gönderilen paketlerinde hep aynı lezzeti elde edebilmek için bilhassa da bazı büyük ölçekli kahve firmalarının koyu kavurma yoluna gittikleri ve bu şekilde kahvelerin karakteristik tatlarını adeta ortadan kaldırdıkları kanaatindeyiz. Bu nedenle kahve severlere önerimiz, Kenya gibi yöresel filtre kahvelerin özgün tatlarını yakalamak istiyorlarsa koyu kavrumla kavrulmamış kahve tercih etmeleri ve kahve alırken bu hususu sormalarıdır.

Yukarıda önerilen bu hususlar, Kenya kahve çekirdeklerinin parlak, asidik ve leziz doğasını daha iyi açığa çıkaracaktır. “

Oze Kenya filtre kahve; Kenya’nın en üst kalite, “ AA “ sınıfı ve %100 arabica kahve çekirdeklerinin orta koyulukta kavrulması ile üretilir, en doğru şekilde dinlendirilerek çekirdek şeklinde veya istenilen yoğunlukta öğütülüp paketlenir ve en taze haliyle servis edilir. Kenya yöresel filtre kahve denince ilk akla gelenlerden biri olan Oze Kenya filtre kahvemizi sipariş etmek için ürünümüzün görseline tıklayabilirsiniz.

Bu yazının da burada sonuna geldik. Umarız sizleri sıkmadan hoşça vakit geçirmenizi sağlayabilmişizdir. Nice yazılarda buluşmak dileğiyle, esen kalın.

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Facebook | Instagram

Yazan: Arda İnal

Instagram

19Haziran
2020
WhatsApp için tıkla
WhatsApp Sipariş Tıkla
Merhaba,
Hoş geldiniz. WhatsApp üzerinden sipariş vermek ister misiniz?